top of page

Dårlig tilstand er ikke problemet

Mange tror at selgere og eiendomsmeglere taper voldsomt på å selge boliger med dårlig tilstand. Dermed skal disse også være tilbøyelig til å gjøre alt for å skjule feil og mangler, så man har færrest mulig TG2 og TG3 i rapportene. Sannheten er at både selger, og megler er best tjent med ærlighet i forbindelse med et boligsalg, og derfor bør alle ønske de dårlige tilstandsvurderingene velkommen. Skjult dårlig tilstand er problemet, ikke dårlig tilstand.


Takstmenns integritet og kompetanse

Takstmenn i BMTF, som vi har vært i kontakt med, forteller at ingen meglere har stilt spørsmål når tilstanden har blitt vurdert som dårlig. TG3 på et bad gjør ikke boligen lettere å selge, men når den er solgt er man kvitt problemet, og de som overtar vet hva de får. Dette letter jobben til meglere, og økonomisk sett gjør det at megleren kan selge flere boliger raskere. Meglere er mer opptatt av å kunne forklare hva risikokonstruksjon betyr, enn å bortforklare hva det er. Utforet vegg i kjellerstue, er en risikokonstruksjon, fordi man ikke kan se hva som er inni veggen. Det er likevel mulig å måle fuktighet, for å sjekke om det er tørt, så vet man i alle fall litt.


Tilstandsgrad 2 er faktisk boligselgerens beste venn


En hver bolig av en viss alder vil ofte få enkelte TG 2 og til og med noen TG 3. Selv om boligen er nyrestaurert, kan takstmannen se seg nødt til å bruke tilstandsgrad 2. Tilstandsgrad 2 er den gule tilstandsgraden, lik som i trafikken. I trafikken betyr det “Vær på vakt” – I en Eierskifterapport betyr det akkurat det samme: Vær på vakt.

Med grundig og god informasjon om tilstand, gjerne i form av en Eierskifterapport, er boligkjøperne trygg på at de vet hva de får. Takstmenn kan ikke trikse med tilstandsgrader uten at de før eller siden blir avslørt av andre takstmenn. Meglere som tilbyr boliger med skjulte feil og mangler, taper penger på å ikke kunne flytte fokus over på andre salg. Noen selgere er derimot villig til å stole på at eierskifteforsikring dekker skjulte feil som avsløres, og vil tenke tanken at det kan lønne seg å si minst mulig. Det er her takstmannen må være grundig med undersøkelsene, og grundig med å forklare selger hvorfor han setter TG 2 eller TG 3. De fleste forstår og godtar det, uten videre diskusjon. De snakker jo med en fagperson.


Takstmannen er selgerens forsikring

Når du skal selge boligen din skal takstmannen være den tryggheten du har behov for, nettopp for ikke å havne i konflikt. En takstmann som prøver å skjule en dårlig bygningsdel er ingen trygghet for deg som selger. Som selger betaler du takstmannen for å være ærlig og hjelpe deg. Da fortjener en ærlig rapport.


Markedsverdi

Det man derimot har sett en del er selgere som ønsker å selge huset for mest mulig, og som vil at takstmannen skal skru prisen kunstig opp. Dette kan være fristende for takstmannen å gå med på, siden det er nærmest umulig å avsløre. Derfor er det like greit at markedsverdi holdes utenfor tilstandsrapporten, så ingen ledes ut i fristelse. Takstmenn er bare mennesker de også, men ikke alle mennesker er BMTF-takstmenn.

Comments


bottom of page