top of page

Er takstmenn så dumme?Her om dagen fikk jeg se en anbudskonkurranse fra forsikringsselskapet Fremtind for takstmenn og takstforetak. I tillegg fikk jeg oversendt en del anbudspapirer. Dette virket interessant. Jeg tok en tur innom Fremtind sin hjemmeside og fant dette spørsmålet/svaret:


«Hva vil innholdet i tilstandsrapporten være?»

Vi ønsker å ta høyde for endringene som kommer i ny forskrift til avhendingsloven, men også sette andre krav til innhold. Anbudsdokumentet viser hvilke kontrollpunkt som tilstandsrapporten vil inneholde.


NS 3600 er utgangspunktet i rammeverket + eventuelle endringer i avhendingsloven + andre krav.


Det interessante her er at NS 3600 ble dumpet av en hel bransje tidlig i 2015.

Det var selvfølgelig flere årsaker til at den ble dumpet; blant annet prisen. Fagfolk i takstbransjen mente at rapporten ville få en pris på ca 30-40 000.- fordi det er så mange unødvendige undersøkelsespunkter.


Godtroende norske takstmenn begynte faktisk å drømme om Porsche Cayenne som arbeidsbil.

I 2015 visste svært få takstmenn hva en tilstandsrapport var. Fra kursholdere på diverse takstmann-skoler ble rapporten fremstilt som takstmannens sugerør ned i lomma til boligselgeren fordi den ville bli obligatorisk. Et par takseringsforbund kjøpte retten til å benytte logoen til Det Norske Veritas. (DNV-GL kvalitetssikrer selvfølgelig ikke takstmenn) – Godtroende norske takstmenn begynte faktisk å drømme om Porsche Cayenne som arbeidsbil. Nå skulle pengene renne inn.


Tilstandsrapporter til 4 milliarder pr år

40 000 kr x 100 000 boligsalg = 4 milliarder / årlig - som takstmenn skulle få av boligselgerne.

Neida...

Heldigvis kom Finanstilsynet inn og satte en stopper for galskapen.

BMTF kom samtidig med sin Eierskifterapport™ som egentlig dekker det som trengs for å undersøke en bolig - til 1/4 av prisen. .


Men det stoppet visst ikke…

5 år etter kommer forsikringsselskapet Fremtind på banen med samme opplegget, men dette skal da kun gjelde eiendomsmeglere tilknyttet DNB og Eiendomsmegler1.

Fremtind tar opp NS3600 og legger til adskillig flere undersøkelsespunkter. De lager et faglig rammeverk som sannsynligvis tar pusten i fra de fleste fagfolk.


Jeg har lest anbudspapirene som er beregnet for takstmenn.

Først må jeg presisere at jeg ikke fant snev av at noen byggekyndige har vært med på å utvikle disse anbudspapirene. Ja, jeg er klar over at Norsk Takst har vært involvert i denne prosessen. Norsk Takst skriver på sine hjemmesider anerkjennende til dette konseptet. Det er nok ganske sikkert en del takstmenn som «blir med på laget», som Fremtind skriver på sine sider. Fremtind lokker med opp mot 40 000 tilstandsrapporter pr år, og da til en antatt pris på 50 000.- Det høres da lukrativt ut for takstmenn. Ikke like lukrativt for boligselgerne.


50 000 kr x 40 000 tilstandsrapporter = 2 milliarder / årlig

Det må jo være fristende for enkelte takstmenn å «Bli med på laget»


Skal excel-fuckers styre takstbransjen?

Det kan se ut som om at enkelte aktører lar seg lokke av kvantiteten på dette produktet. I enkelte takseringsforbund virker det ikke som det er noen fagfolk i ledelsen. Da er det kanskje like greit å bare spille ballen over til en gjeng med excel-fuckers, slik at de kan overta ansvaret for denne delen av takstbransjen.


En som er flink til å fylle ut tabeller i Excel trenger ikke nødvendigvis å kunne noen verdens ting om andre yrker. Da vil det naturligvis være vanskelig for denne excel-fuckeren å vite at prisen på tilstandsrapport faktisk stiger proporsjonalt med antall rader i tabellen med faglig rammeverk. Uansett hvor intetsigende og tilfeldig innholdet blir etter hvert.


I dette tilfellet må boligselgerne betale i dyre dommer for at konsulentene i Fremtind ikke kan noe annet enn klipp og lim.


Tilbake til tittelen på innlegget:

Er takstmenn så dumme?

Jeg skal ikke konkludere overfor en hel yrkesgruppe som jeg anser som mine kollegaer. Likevel mener jeg at ledelsen litt for ofte setter egen bak i klaskehøyde overfor sine medlemmer, uten noen reaksjon.

  • DNV-GL takstmann

  • Boligsalgsrapport 2 – NS 3600

  • Estima

  • Gjensidige Bolig

  • Fremtind

Hva blir det neste?


Les om hvordan regjeringen undergraver verdien av håndverkere i samfunnet.

bottom of page