top of page

Kaker og tilstandsrapporter

For et par år siden gikk forbrukerrådet ut og sa at hvert femte boligsalg endte i en eller annen konflikt. Altså så mye som 20 %. Det er skrekkelig mye. Mange selger boligen sin uten å sjekke om de faktisk får en god hjelp av takstmannen sin, eller eiendomsmegleren for den saks skyld. Det er ofte megler som anbefaler takstmann overfor selger.


For å forstå viktigheten av god tilstandsrapport kan man sammenligne tilstandsrapporter med kaker i et familieselskap. De fleste kjenner nok til den kake-problematikken. Selv kjenner jeg en som tidligere hadde en svigermor som lagde typiske kategori D bløtkaker.


Kakekategorier


A: De pene kakene, som smaker godt.

B: De stygge kakene, som smaker godt.

C: De pene kakene, som smaker vondt.

D: De stygge kakene, som smaker vondt.En tilstandsrapport som benyttes ved salg av bolig er en kombinasjon av to faktorer. Her er det snakk om en dårlig vs. en god rapport og en dårlig vs. en god takstmann. Setter man de opp slik som over vil man også finne fire muligheter her.


Tilstandsrapportkategorier


A: God tilstandsrapport - Byggekyndig takstmann

B: Dårlig tilstandsrapport - Byggekyndig takstmann

C: God tilstandsrapport - Dårlig takstmann

D: Dårlig tilstandsrapport - Dårlig takstmann

Majoriteten blant alle tilstandsrapportene som følger et boligsalg er i kategorien B, C, D, dessverre. Dette er årsaken til at konfliktnivået ikke går nevneverdig ned i etterkant av boligsalg. En tilstandsrapport er ikke en tilstandsrapport, og en takstmann er definitivt ikke en takstmann.


Eierskifterapport™ er en kategori A rapport


1. En grundig tilstandsrapport

Eierskifterapport ™ vil havne i kategori A, blant de siste fire kategoriene, fordi en Eierskifterapport™ er spesiell. Det er sannsynligvis markedets grundigste rapport for salg av boliger. Den er enklest å lese fordi den har fargekoder på forsiden av rapporten. Disse fargekodene angir om boligen er bra eller dårlig. Så dersom boliggkjøpere leser forsiden av rapporten, så vil de allerede ha et godt overblikk over hvor god stand boligen er i. En hver som leser en Eierskifterapport™ vil kunne kvalitetssikre om takstmannen har gjort jobben sin godt nok.


2. Byggekyndig takstmann

For å utføre en Eierskifterapport™, må takstmannen være byggekyndig. Ofte er det en byggmester som har viderutdannet seg til takstmann gjennom Mesterskolen.


Takstmannen er i tillegg medlem av BMTF. Der er det kun fagfolk.

Comentarios


bottom of page